onsdag 4. februar 2009

Å klippe mattefiller
Her har jeg et fleese-plagg, kunne ha vært t-skjorter eller andre elastiske plagg også, sånn som bomullsgensere.
Det første jeg gjør er å klippe alle sømmer og oppleggskanter bort, og trykk på tøyet, hvis det er stivt.
Ikke begynn å sprette opp sømmer, det går utrolig mye tid til det!


Så runder jeg av alle hjørner og klipper i spiral så langt det går uten at det blir stygt.


Fleeseplagg er ganske tykke, så bredden på filletråden kan være 1,5 cm. Litt bredere på t-skjorter, tynne stoffer må klippes i bredere remser. Poenget er at det skal føles som en like tykk tråd når du snurrer remsene.
Dynetrekk og lignende store bomullsflater foretrekker jeg å rive. Først spretter jeg opp sidesømmene eller klipper bort sømmene hvis de er vanskelige.
Så begynner jeg å klippe en strimmel, men river etter 10 cm.........Pass på å stoppe før du river remsa helt av. Jeg stopper omtrent 3 - 4 cm fra kanten , og starter neste strimmel.
Jeg avrunder hjørnene før jeg river videre.
Noen avrunder ikke hjørnene, men bare bretter dem inn når de kommer til det punktet i veven.
Skjøting av remser gjøres på flere måter. Noen syr dem sammen med symaskin. Jeg klipper dem smalere mot endene, og knytter dem lett sammen. Når tråden kommer i veven, løser jeg opp knuten og legger dem mot hverandre slik at de overlapper hverandre.
Noen klipper t-skjorter i spiral nedenfra og opp. Det går bra, såfremt det ikke er sømmer i sidene. Noen klipper i spiral oppover likevel, men det blir små knuter på remsene, og de kjennes når du senere skal tråkke på matta. Lykke til!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Du er ei allsidig dame!
Veving har jeg hatt lyst å lære,det ser så morsomt ut.
Jeg har noe til deg på bloggen min.

Ps:Fant du ut noe mere om denne nevøen?

Anonym sa...

Du verden så produktiv du er. Kjempefine filleryer du lager. Tusen takk for hyggelige kommentarer i bloggen min og for utmerkelsen du ga meg.

Turid sa...

Hei på deg og takk for koselig besøk.. har lest beklagelsen fra deg-herregud det der var jo bare artig Sett på mattan dine , kjempeflott! Som du så har æ også lagt merke til at det er lite matter i interiør blader osv....lite interiør blader her hos mæ ....matter må man ha!!!
Ha en fin onsdagskveld - linker te dæ - ok?

Malys krok sa...

Det var mange flotte matter å se her! Jeg synes det er koselig og fint med matter, men kan ikke veve selv. Har noen jeg fikk av min svigermor for mange år siden. Så artig at du viste klipping av mattefiller. Så flink du er til å veve! Ønsker deg en god kveld og natt, og en fin morgendag.
Hilsen Margit.

Inger-55 sa...

Dette husker jeg fra min barndom. Da satt min mor og klippet mattfilla i sommersola.
Filleryene dine er utrolig flotte!
KLÆM

Anonym sa...

Kjempefin veiledning.
Men mulig jeg er dum men hvordan klippe du opp type adidas gensere og andre gensere med trykk på da?
Ikke for å mase men kanskje du kunne ta noen bilder når du klipper opp en sånn genser også?

Virkelig morro å se en sånn gammel tradisjonsrik hobby holdt i hevd :-)

Stubbetufsa sa...

Hei, anonym! På gensere klipper jeg bort trykket, for det er ofte stivt. Jeg klipper av sømmene, som beskrevet ovenfor, og klipper i sirkel på tøystykket. Du kan selvfølgelig også klippe frem og tilbake, og snu slik jeg har vist på dynetrekk. Genser er elastisk stoff, derfor foretrekker jeg å klippe i sirkel. Les innlegget en gang til...

Sonja sa...

Skal si du har vevd mange fine matter . Skikkelig lange også.Artig at du har laget oppskrift på hvordan man klipper fillene.Jeg gjør nesten som du.Men å klippe i spiral har jeg ikke prøvd.Jeg tenkte faktisk på om det kunne gå ann,i går.Har spart 4 skinnjakker som jeg har tenkt å veve løpere av.Anngående populariteten med å bruke matter:hvis du ser i hytteblader eller boligannonser så skal du se at det er matter over alt for tiden. Jeg hadde ikke problemer med å få solgt på marked.Det eneste var at folk ønsket lange matter så jeg hadde for mange korte. På malerforetninger,på obs på IKEA på Jysk og på "gavebutikker" selger de matter nå.Tror det er veldig populært.
God helg.

Anonym sa...

Jeg tror jeg skjønner.
Men du har ikke noen gensere som skal klippes opp da?
-kune veldig gjerne tenkt megå se hvordan DU klipper opp gensere :-)

Stubbetufsa sa...

Ha, ha, morsomt, anonym!
Liker du å terge folk? Vis deg uten så mye anonymitet, da!