søndag 1. november 2009

Cous-cousgryte fra Algerie

Min niese Figgapia oppfordret meg til å blogge oppskriften på cous-cousgryta fra Algerie.
Hun hadde mistet den.
Javel, her er den!



Til 3 - 4 personer:
~~~~
1 purreløk renses og skjæres i biter.
2 gulrøtter skrelles, skjæres i biter.
1 pk. fårikålkjøtt vaskes og tørkes av.
~~~~



2 - 4 ss olivenolje has opp i en kasserolle.
Varm opp til det er stekevarmt.



Legg noen kjøttbiter oppi sammen med et par gulrotbiter.


Bruk to treredskaper til å snu kjøttet med.
Det skal bli lettere brunt på alle sider.



Ha alt opp i ei gryte ved siden av etter hvert som du bruner.
I siste omgang bruner du også purreløken og resten av gulrøttene.



Ha alt kjøttet tilbake i den første gryta.
1/2 glass tomatpurè has oppi.
Rør rundt, la det frese litt.


Hell på vann, helst varmt, til det står over kjøttet.



Kok opp, og la det koke på svak varme i 2 timer.



2 chilipepper
2 kløfter hvitløk (eller etter smak) presses eller hakkes
1 løk skjæres opp
Ha alt i gryta.


1 ts svart pepper
2 ts salt
has oppi til sist.
Kok 1/2 time til.
(Her kan du også tilsette et par rå, oppskårne poteter.)


Cous-cous er laget av durumhvete til små korn, minner litt om ris.
I Algerie laget de dem hjemme, og tørket kornene til senere bruk.
Her får vi dem par-boiled, så det bare tar 5 min. å gjøre dem klar.
Bruksanvisning står på pakken.
2,5 dl kokende vann
1 -2 ss olivenolje
1 ts salt
Rør sammen og tilsett
250 g cous-cous (halv pakke).
La stå i ro ca 5 min.
Rør det så opp så det blir luftig.


Når gryten har stått tilsammen 2 timer og 1/2, kan du kjenne etter om kjøttet er ferdig (slipper benet).
Hvis den gjør det, kan du tilsette det aller siste:



1 pose ferdig kokte kikerter fra fryseren ( eller en boks fra butikken)
noen kokte poteter i biter
Hvis du har, altså!
Dette skal ikke koke, bare stå i gryta mens du dekker bordet.


Ta opp chilien fra gryta.
Skjær dem opp og fjern steinene.
Legg dem på en asjett på bordet, så kan de som vil ha det litt sterkt, forsyne seg.


Da er det bare å sette grytene på bordet og forsyne seg!



Først øser man en haug med cous-cous på tallerkenen.
Så øser man suppe med innhold over.
Ta bra med suppe, da det trekker inn i cous-cousen!


Du kan ha en tallerken til å skjære kjøttet opp på.



Vil du ha det litt sterkere?
Vær så god og spis!


Etterord:
I Algerie brukte de det kjøttet i suppa som de hadde tilgjengelig.
Det kunne være storfekjøtt, kylling eller kamel, som jeg for øvrig ikke nådde å smake.
Men du kan jo også variere som du vil.
Lykke til!

9 kommentarer:

aud47 sa...

Go mårriå:-) Det dær såg innmari godt ut......... eneste je tru je vil bruke nåå ænna kjøtt enn sau/lam.. bli det like godt da tru du? Nydlige høstfarger på den maten også.Her i dag æ det sludd ,men dæ legg seg itte enda.... da ska det bli godt mæ mat mæ varme farger åsså no ænna enn dæ en æ vænt tæl å eta:-) Takk ska du ha .Ha en fin dag:-)

Tussi sa...

Den så MEKTIG god ut, så den skal garantert utprøves!
Tenker den går "rett inn" hos ungdommen også :-)

Ruth sa...

Couscous er godt. Jeg lager det ofte selv. Og den couscousen som blir til overs (grynene altså), den varmer jeg opp med litt mere smør i og en god dæsj med honning - det er godt det og.

medina sa...

Takk for oppskriften! Så veldig god ut.

Bodil sa...

Så flink du er. Det såg godt ut :)

Ingrid sa...

håpar det er ok at eg la meg til som følgar.
Du har ein fin blogg med mykje spennande å lese.

Som dagene går sa...

Lage en gang en couscoussalat til koldtbordet til et selskap, men det var ikke mange som spiste av den. Kanskje var det ukjent kost slik at de ikke turde prøve, eller det var nok så mye annet som fristet. Så flink du har vært til å illustrere oppskriften. Får lyst til å prøve å lage retten, men vet at kvitløk må jeg nok sløyfe siden det er noen som ikke utstår det!

Figgapia sa...

Takker kjære tante :)

Anonym sa...

Dette så knallgodt og smakelig ut! Tror jeg blir nødt til å prøve meg på denne :)